Dit is een Chaise Louis xv (Louis Quinze in een Franse stijl),
een replica waarschijnlijk uit 1950-1960.
Deze is geïnspireerd op stoeltjes uit 1750.. etc
Action furniture en Art Chair van Jens Devrome
Als Jens Devrome praat over meubels, gaan zijn ogen twinkelen en maak je kennis met zijn passie voor antiek. In zijn jonge jaren leerde hij meubilair restaureren. Enkel restaureren doet hij niet meer. Tegenwoordig transformeert hij de objecten in blikvangende action paintings, oftewel action furniture. “Want zonder kleur is er geen leven”, zegt Jens Devrome, die een van de eersten was die deze schildertechniek ging toepassen op gebruiksvoorwerpen.
Een Devrome-design is duidelijk herkenbaar. De dynamische kleurspatten, waar hij om bekendstaat in zijn schilderwerk, komen je tegemoet op onder andere zetels, tafels, bankjes, kasten en zelfs op ouderwetse klokken. Niets is hem te gek. Op één voorwaarde: de meubels moeten al een leven achter de rug hebben. “Dat voel je als je ermee aan de slag gaat. Het brengt inspiratie. Daarom werk ik alleen met antiek, met handgemaakte meubels met een verhaal.” Als hij aan de slag gaat, droomt hij weg. “Waar zal dit stuk gestaan hebben? Wie heeft er allemaal op gezeten? Door welke handen is het gemaakt? Ondertussen schenk ik ze een nieuw, kleurrijk leven.”
Romantische barokstijl
Jens’ interesse gaat uit naar de romantische, expressieve barokstijl. De kenner haalt de objecten met aandacht uit elkaar, verwijdert de bekleding en oude verflagen. Hij restaureert waar nodig. Dit doet hij secuur. Iedere schroef of wiel past bij het originele ontwerp. Na restauratie volgt een grondlaag en wordt het frame voorzichtig op kleine sokkels gezet. Daarna zijn er twee opties: of het frame krijgt een egale kleur en de bekleding een action painting-look, of andersom. Dan start het creatieve proces van verfsmijten en het object eindeloos draaien. Met een stok smijt hij verschillende lagen gekleurde verf richting het voorwerp. Elke spat is een actie en achter elke actie zit een persoonlijke emotie verscholen. Jens gooit niet zomaar verf, hij componeert. Hij componeert action furniture.
Om de schoonheid van de meubels te benadrukken voegt hij incidenteel details van bladgoud toe. En pas als hij tevreden is, komt er een (lak)vernislaag overheen om de buitenkant te beschermen. Want we spreken over kunstobjecten, maar de originele functie blijft intact. Een zetel blijft een zetel. Het oude, romantische ontwerp in een nieuw, expressief jasje.
Alles kan een canvas zijn
Zijn meest bijzondere en zwaarste project is Jens’ action piano. Het instrument van ruim 200 kilo werd met een heftruck zijn atelier in getild. De kleine sokkels maakten plaats voor grote matrassen waar hij met extra mankracht de piano op kantelde en kantelde, om alle hoekjes van verfspatten te voorzien. “Dit project blijft ongelofelijk en laat zien dat alles als canvas gebruikt kan worden.”
Sommige meubels bewerkt hij in opdracht. Om bijvoorbeeld een familie-erfstuk te moderniseren. Andere ontvangt hij van kennissen of komt hij ergens tegen. Maandelijks struint Jens langs antiek- en tweedehandszaken, op zoek naar objecten die een nieuw leven kunnen gebruiken. Als hij tegen een geschrikt meubel aan loopt, ziet hij gelijk wat het resultaat zal zijn. Kleur en structuur verschijnen vanzelf in zijn hoofd. “En dan ga ik voor het transformerende wauw-effect.”