TIJDLOZE KUNST VINDT THUIS IN KOEKELARE

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231109_94596957

https://www.westnieuws.be/tijdloze-kunst-vindt-thuis-in-koekelare/

TIJDLOZE KUNST VINDT THUIS IN KOEKELARE

In Koekelare zijn twee nieuwe kunstwerken toegevoegd aan het openbare kunstpatrimonium. Een antieke klok van Jens Devrome siert Huis Proot, terwijl een tienluik van Fredcot in cultuurzaal De Balluchon hangt. Deze werken, die balanceren tussen historische eerbied en moderne expressie, zijn te bewonderen op de route ‘Kunstig Koekelare’.

Een geschenk dat de tijd trotseert

In een wereld waar de secondewijzer onverbiddelijk de momenten aftikt, heeft de cultuurraad van Koekelare een pauze weten te creëren, een stilte waarin de tijdloze schoonheid van kunst kan worden bewonderd. In een genereus gebaar heeft kunstenaar Jens Devrome, wiens vingers zijn gedrenkt in de kleuren van de passie, een staand kunstwerk geschonken aan de gemeenschap die hem zo warm heeft omarmd. Deze antieke klok, die nog altijd de tijd trotseert, draagt nu de sporen van Devrome’s ‘action painting’, een dynamische dialoog tussen verf en canvas die zich nestelt op de bovenverdieping van Huis Proot.

Een symbiose van tijd en kunst

Het werk, genaamd ‘Timeless’, staat symbool voor het historische pand dat al meer dan een eeuw het stadsbeeld van Koekelare siert. Het is een eerbetoon aan de geschiedenis, terwijl het tegelijk een moderne ziel inblaast. Franky Vantyghem, Diensthoofd Cultuur, beschouwt de plaatsing van dit kunstwerk als een brug tussen het verleden en het heden, een harmonie van contrasten die het Belle Epoque-interieur van Huis Proot verrijkt en uitdaagt.

Een muur die verhalen vertelt

In de foyer van cultuurzaal De Balluchon hangt sinds de zomer van 2022 een tienluik dat de ziel lijkt te vangen van al wie er langsloopt. Dit is het domein van Fredcot, een lokale meester die met zijn werk ‘When you paint the ideal woman with the color of self-defense’ een permanente echo heeft gevonden in de ruimte. Elise De Gend, voorzitter van de cultuurraad, spreekt over een kunstwerk dat niet enkel een plaats vond, maar ook een thuis in de harten van de gemeenschap.

Kunstig Koekelare: Een route van verwondering

Deze twee nieuwe aanwinsten voegen zich bij de rijke collectie van openbare kunstwerken die Koekelare kenmerken. Met de route ‘Kunstig Koekelare’ kunnen kunstliefhebbers een reis maken langs deze en andere parels, waarbij elke stap een nieuwe bladzijde omslaat in het verhaal van de gemeente.

Voor meer informatie over dit artistieke parcours kan men terecht op de officiële website of door een bezoek te brengen aan de Dienst Toerisme, waar de brochure met veel zorg en gratis ter beschikking wordt gesteld.

About the author