Nr. 91

Johnny Depp

Geboren Als  John Christopher Depp in Owensboro, Kentucky, op Juni 9, 1963

Johnny heeft deels Cherokee-bloed, met name van moederskant. Zijn overgrootmoeder Minnie was een volbloed Cherokee-indiaan. Naar eigen zeggen bezit hij ook Iers en Duits bloed..

Johnny Depp Groeide op in Florida. Hij ging op zijn 15de van school in de hoop dat hij een rock muzikant zou worden. Hij speelde in een serie garage bands waar onder ook The Kids, hier heeft ook een Iggy Pop in gespeeld.

Depp heeft al veel karakters gespeeld in zijn carrier , zoals onder andere ook de rol van Insp. Fred Abberline in From Hell (2001). Hij stal de show van de grote acteur  Antonio Banderas in de film Once Upon a Time in Mexico (2003).

In dat zelfde jaar kreeg hij ook de rol als Capt. Jack Sparrow in de family film Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003), hij speelde Capt. Jack Sparrow zoals geen andere acteur deze piraat neer had kunnen zetten.. etc

NummerNr. 91
Prijsjensdevrome@icloud.com
Afmeting100 x 100

Johnny Depp

Stipjes brengen iconen (weer) tot leven 

Popart van Jens Devrome 

Enkel een witte of gekeurde achtergrond en stipjes. Stipjes die bekende personen uitbeelden. Een silhouet van kleur, net wel of net niet herkenbaar. Jens Devrome houdt ervan om de kijker te verwarren. Hij wil een gesprek losmaken, zodat een nieuwe werkelijkheid kan ontstaan, een nieuw verhaal. 

Zijn eerste popartwerken maakte hij in 2017. Toen was Jens nog zoekende. Zijn handschrift begon al wel zichtbaar te worden: heldere kleuren, vervreemding en een soort simpelheid. De verf brengt hij nauwkeurig aan met een penseel, in tegenstelling tot zijn action paintings, waarbij hij de kleuren op het doek smijt.  

Reliëf

Deze serie werken is geïnspireerd op de popartkunststroming uit de tweede helft van de 20e eeuw. Een stroming die reageerde op de opkomende massacultuur. Andy Warhol ging voor herhaling door druktechnieken te gebruiken. Jens daarentegen omarmt uniekheid in zijn werk. Ieder stipje zet hij met de hand. Roy Lichtenstein gebruikte ook stipjes, ook wel de Ben Day dots genoemd. Kleine puntjes in de kleuren blauw, rood, geel en zwart. Zo klein dat het kleurvlakken werden. Jens kiest er juist voor om de verf te laten zien. Als je zijn werken van de zijkant benadert, zie je reliëf. De personen komen (weer) tot leven. 

Wil Jens de popartkunstenaars evenaren? Absoluut niet, hij laat zich graag inspireren door zijn voorgangers. “Wij zijn allemaal nakomelingen van andere kunstenaars. De uitdaging is om geen kopie te zijn, maar elementen eruit te halen die bij je passen en daaraan je eigen ding toe te voegen, om je eigen authenticiteit te creëren.” 

Persoonlijke iconen 

Waar popart vaak wordt gezien als onpersoonlijk, zeggen de geportretteerden iets over het leven van Jens. Hij hoorde ze, hij zag ze, hij sprak over ze. Ze zijn allemaal onderdeel geweest van zijn leven. De Mona Lisa, Barack Obama, Charlie Chaplin, Johnny Depp. Het zijn zijn persoonlijke iconen.  

Madonna is zijn eerste popartwerk. Hij zag het beeld op een cd-cover en raakte geïnspireerd. Dit is het enige werk waarbij de stipjes beweging suggereren. In de werken daarna bleven enkel de puntjes over. “Dat is genoeg. De kleuren brengen het werk tot leven.”

Eigen verhaal 

Ieder werk begint met een foto die hem raakt. Jens schetst de hoofdlijnen op papier. Hij denkt niet na. “Het werk bestaat al in mijn hoofd en de lijnen ontstaan vanzelf.” Bij zijn eerste popartwerken bleef de achtergrond wit, bij de latere doeken verschijnt een wolkachtige gekleurde laag. “Hierdoor geef ik de geportretteerde meer persoonlijkheid mee.” Over de achtergrond zet hij de geschetste lijnen en dan …, dan gaat het werk pas echt beginnen:

Jens zet de radio aan, denkt aan de persoon die hij schildert en start met het zetten van stipjes. Kleur over kleur, laag over laag. Urenlang. Het denken schakelt zich uit. Hij wordt kalm, dromerig. In een soort trance schildert hij het silhouet op het doek. “Ieder werk is anders, want iedere persoon is uniek en iedereen heeft zijn eigen verhaal.”