Nr. 174

NummerNr. 174
Prijsjensdevrome@icloud.com
Afmeting70 x 70

Iron Maiden - Can I Play With Madness? 2/2

Rock, emoties en kleuren smelten samen in actie

Action paintings van Jens Devrome

Jens Devrome is een rockfan. De eerste nummers hoorde hij tijdens zijn pubertijd via een Iron Maiden-cassette van zijn pa. Op dat moment was hij nog niet zo met muziek bezig, maar de krachtige energie is hem altijd bijgebleven. Rond dezelfde tijd begon Jens met schilderen. Zijn werken zijn abstract, dynamisch en kleurrijk. Ze trekken je blik en laten je erin verdwalen. Wat zie ik? Wat gebeurt er op het doek? De vervreemde landschappen nemen je op een persoonlijke reis mee naar binnen.

Op het eerste gezicht draait het in zijn werken enkel om de felle kleuren. Kleuren die worden geassocieerd met positiviteit. Maar hoe aandachtiger je observeert, hoe meer zich openbaart. Het gaat niet alleen over de samenwerking tussen kleur en compositie, maar tevens om de intensiteit en het gevoel waarmee de doeken zijn ontstaan.

Verf smijten

De ideeën voor zijn werken ontstaan met een gevoel. Een gevoel dat bij hem naar boven borrelt en naar buiten wil. Hij gaat op zoek naar bijpassende kleuren en schildermaterialen. En draait de volumeknop open. Ondersteund door nummers van rockbands zoals AC/DC, Linkin Park en Iron Maiden raakt Jens in een flow. Hij hoort niets, hij ziet niets. Hij begint de verf te smijten op het doek. Laag over laag in het ritme van de muziek. “Alsof ik zweef in een ruimte waar alles eindeloos mogelijk is.” Zijn schilderproces is onafscheidelijk verbonden geraakt met muziek. Voornamelijk stevige rock. Dit genre helpt hem om het denken uit te zetten en zich over te kunnen geven aan het proces.

Ondertussen komen er herinneringen naar boven. Voornamelijk herinneringen uit zijn kindertijd. Zowel goede, als slechte. Zijn emoties zoeken een plek. Ze worden geordend, terwijl er een compositie ontstaat op het doek. Het proces is grenzeloos. Bij toeval ontdekt hij andere technieken of materialen, waardoor geen enkel werk precies hetzelfde is. Ieder werk is een nieuwe ontdekking, een reis van binnen naar buiten. Dit zorgt voor de diepe persoonlijke laag in zijn werk.

Samen zijn ze één

Zijn werken hebben dus allemaal een persoonlijk verhaal, voor zowel hem als voor de kijker. Dat geldt ook voor iedere maker en luisteraar van een rocknummer. Jens brengt deze ervaringen samen. Als bezoeker zie je zijn werk en kan je tegelijkertijd een fragment van het nummer horen waarop het is ontstaan. Zo deelt hij een belangrijk element van zijn maakproces en is de energie van zijn werk niet alleen te zien, maar ook te horen. De titel van het werk komt tevens overeen met de titel van het nummer. Samen worden ze één ervaring, één werk.

De kleuren zijn dus niet per se kleuren, het zijn acties. Acties die in zijn hoofd omhoogkomen en worden omgezet in de fysieke actie van schilderen. En die actie, die intensiteit spat van zijn werken af. Zonder zijn emoties is er geen actie en dus geen kleur. “Rock is ook een actie ontstaan vanuit een emotie”, legt Jens uit. “Ik maak gebruik van die actie om zelf in beweging te komen.”

Rock brengt kleur

Jens zegt altijd: “Zonder kleur is er geen leven.” Maar zonder muziek is er ook geen leven. “Rock is voor mij verbonden met een gevoel van vrijheid. Het brengt hoop, hoop om het niet op te geven en gewoon door te gaan.” Rock brengt kleur. Helpt om emoties te verwerken, te uiten en om even van alles los te komen. Muziek, kleur, actie en emotie, eigenlijk zijn ze allemaal hetzelfde. Dat openbaart Jens Devrome in zijn action paintings.